Säkerhet ger hållbarhet hos livsmedelsjätten

Maskindirektivet handlar mycket om sunt förnuft i konsten att skapa en säker arbetskraft. – Men nu gör vi det ännu bättre, tack vare JL Safety och Cedoc, säger Dario Dzananovic, platschef på Fazers bageri i Lidköping.

Säkra arbetsplatser borde vara en självklarhet inom alla verksamheter. Ändå blev Jonas Sundell positivt överraskad när han tillträdde rollen som arbetsmiljöchef på Fazer för tre år sedan.
– Jag blev imponerad av att säkerhet ligger som nummer ett i företaget. Fazer har tagit ett centralt beslut att alla maskiner och maskinlinjer som ingår i de olika bagerierna ska ligga i framkant gällande säkerhet, säger Jonas.
Det handlar om att minimera olyckor och tillbud både vid gamla, nya och ombyggda maskiner. Alla de ca 500 anställda som jobbar på Fazers bagerier ska veta vad som gäller i fråga om maskinsäkerhet, hygien och livsmedelskrav.

En nöjd arbetsmiljöchef och platschef efter väl genomförd arbetsmiljörevision där man fick ”riktigt bra resultat”. Jonas Sundell och Dario Dzananovic.
Foto: En nöjd arbetsmiljöchef och platschef efter väl genomförd arbetsmiljörevision där man fick ”riktigt bra resultat”. Jonas Sundell och Dario Dzananovic konstaterar: ”JL Safety har varit en bra sparringpartner för Fazer i vårt kontinuerliga arbete med säkerhet och riskbedömningar”.

Dario, som är inne på sitt femte år inom Fazer, utvecklar tanken:
– Du ska åka hem i samma skick som du kom till jobbet, om inte i bättre.
Faktum är att det proaktiva säkerhetsarbetet ses som en del av hållbarhetsarbetet inom Fazer.
– Absolut, det här är en fråga om social hållbarhet, säger Jonas.
Att följa maskindirektivet innebär så mycket mer än vad som vid första anblicken syns vara rena säkerhetsfrågor, förklarar Dario. Du måste genomföra kompetenshöjande insatser, du måste också inventera maskinpark och tekniska standarder.
– Och alla åtgärder vid en översyn ger förbättringar, inte bara för säkerheten. Produktionspersonal, chefer – vi alla tillsammans gör riskbedömningar som resulterar i bättre processer och större mått av hållbarhet. Vi ser till och med vinster i minskad energiförbrukning på sikt, säger Dario.
Det märks tydligt i samtalet att han brinner starkt för detta.
– Alla företag säger att säkerhet är nummer ett, och många företag gör väldigt bra saker, men det jag är stolt över och verkligen kan stå för är att säkerhetsarbetet här inte triggas av förändringar som inköp eller andra händelser. Fazers säkerhetsarbete budgeteras för i en kontinuerlig plan och likadant är det med de riskbedömningar och utbildningar som vi genomför tillsammans med JL Safety och med hjälp av CEDOC, säger Dario.

Handlingsplan och riskbedömning

Samarbetet med JL Safety började redan för tio år sedan när Fazer sökte hjälp för att ”sy ihop säcken” med alla beståndsdelar i maskindirektivet, berättar Dario. Därför blev också valet naturligt att vända sig till JL Safety när Fazer inledde projektet Säkra Maskiner 2025. En förstudie ledde fram till en handlingsplan där Fazer och JL Safety gemensamt nu ser över rutiner så att de ska harmonisera mellan de olika bagerierna. Strategiska personer utses och utbildas för att höja kompetensen inom maskinsäkerhet och CE-märkning, personer inom Fazers ledning, skyddsombud, inköp liksom underhåll och projektledning.
– Vi har genomfört en maskininventering och fortsatt med att göra riskbedömningar på samtliga maskiner och maskinlinjer. De här riskbedömningarna har vi utfört både internt och med hjälp av JL Safety, berättar Jonas.

God tillgänglighet

Fazer arbetar med säkerhetskonceptet LOTO som är en rutin för säkra tillträden till maskiner, med låsrutiner för operatörer och underhållspersonal.
– JL Safety ger stöd och hjälper oss att utveckla det här arbetet. Personalen är mycket kunnig och lätt att nå, och att tillgängligheten är så hög är något vi verkligen uppskattar, säger Jonas.
Dario fortsätter: – JL Safety och mjukvaran CEDOC har hjälpt oss att samordna allt, att jobba standardiserat och enhetligt och att utbilda oss. Det är ett samarbete som fungerar extremt bra.

Samlad erfarenhet

Dan Assarsson, driftsansvarig på JL Safety och den som har jobbat närmast Fazer, beskriver samarbetet i lika positiva ordalag.
– Det är ett stort projekt som Fazer tagit sig an, att säkra upp sina anläggningar med riskbedömningar. Vi har ju jobbat med Fazer i många år och även med andra aktörer i livsmedelsbranschen. Nu har vi tagit med oss all den samlade erfarenheten för att skapa bästa tänkbara förutsättningar för Fazer att ha säkra maskiner för sina anställda och på så sätt skapa hållbarhet för alla genom schyssta arbetsförhållanden. Hållbarhet och säkerhet går alltid hand i hand, säger Dan Assarsson.

FAKTA FAZER

Med en omsättning på 1,1 miljarder euro är Fazer ett av de största livs-medelsföretagen i Norden och deras produkter exporteras till över 40 länder. Fazers verksamhet inom marknaderna för bageri och konfektyr samt nondairy och växtbaserade livsmedel återfinns i sju länder och sysselsätter totalt cirka 6 000 personer. På de tre svenska bagerierna i Lidköping, Eskilstuna och Umeå arbetar cirka 500 personer.
Till de välkända varumärkena hör konfektyrprodukter som Karl Fazermjölkchoklad (Fazer Blå, Geisha och Dumle), bageriprodukter som Skogaholm och växtbaserade produkter som Frebaco och Froosh.

Läs orginalartikeln i Medarbetartidningen Protonen, s 18-20.

Text Gabriella Mellergårdh / Foto Fazer

CEDOC

Läs mer om CEDOC på www.cedoc.se