Cybersäkerhet kopplat till nya Maskinförordningen 2023/1230

Den nya Maskinförordningen (EU 2023/1230) tar ett viktigt steg för att möta de utmaningar som uppstår med den ökande digitaliseringen av maskiner.

Ett centralt inslag i denna förändring är införandet av cybersäkerhet som en grundläggande del av maskinsäkerheten, vilket innebär att maskiner måste skyddas mot digitala hot och cyberattacker. Samtidigt, med Cyber Resilience Act (CRA), har EU tagit ytterligare ett steg för att stärka säkerheten för uppkopplade produkter och tjänster.

 

Här undersöker vi hur Cyber Resilience Act relaterar till den nya Maskinförordningen och de cybersäkerhetskrav som ställs på maskiner i denna kontext.

 

Maskindirektivet (2006/42/EG): Traditionell säkerhet utan cybersäkerhet

Det äldre Maskindirektivet fokuserade på att säkerställa säkerheten för maskiner genom att hantera mekaniska och elektriska risker. Det gjorde ingen specifik skillnad för digitala eller cyberrelaterade risker, vilket innebar att det inte omfattade de potentiella hot som uppstår när maskiner ansluts till nätverk eller innehåller digitala system.

  • Fokus: Mekaniska och elektriska säkerhetsaspekter.
  • Cybersäkerhet: Ej direkt behandlad.

 

Maskinförordningen (EU 2023/1230): Fokus på cybersäkerhet

I den nya Maskinförordningen är cybersäkerhet nu ett grundläggande krav. Maskiner som är utrustade med digitala system, såsom automatiserade kontrollsystem eller kommunikationsprotokoll, måste säkerställas mot cyberattacker. Det innebär att tillverkare nu har ett ansvar att bedöma och hantera de cyberrelaterade riskerna genom att implementera tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda maskiner från hot som kan påverka både deras säkerhet och funktion.

  • Cybersäkerhetens roll: Maskiner måste ha funktioner som skyddar mot cyberattacker, t.ex. genom att implementera brandväggar, kryptering och skydd mot skadlig kod.
  • Bedömning av risker: Tillverkare är skyldiga att göra en bedömning av de cyberrelaterade riskerna och vidta lämpliga åtgärder för att minska dessa risker.

Så får du mer kunskap!

Vi erbjuder utbildningen ”Nya Maskinförodningen”, en halvdag, som lyfter vad du behöver tänka på inför att den börjar gälla 20 januari 2027. LÄS MER  och anmäl dig HÄR!

Dan Assarsson, Anna Bolander och Klara Linderot vid en säkerhetscell förberedande en riskbedömning